Een toenemende krapte aan personeel en oplopende kosten voor de inhuur van oproepkrachten. De beveiligingsbranche kampt al geruime tijd met een nijpend tekort aan arbeidskrachten. Dat is momenteel weer volop zichtbaar in onder meer de (nacht)horeca en op evenementen. Al ruim voordat de evenementenkalender ingrijpend werd beïnvloed door de coronamaatregelen en de horeca de deuren gesloten moest houden, waarschuwde de Nederlandse Veiligheidsbranche voor de uitdaging waarvoor evenementen- en horecabeveiliging zich zien geplaatst. Door een sterke toename van het aantal (grootschalige) evenementen, die vaak in dezelfde periode van het jaar plaatsvinden, wordt het uiterste gevergd van de bedrijven op het gebied van planning en capaciteit.
Niet alleen moeten telkens weer voldoende medewerkers beschikbaar zijn, deze dienen in voldoende mate opgeleid te worden en tijdig gescreend te worden. De veiligheidsbranche stelt in de recente ‘Visie op evenementen- en horecabeveiliging’ dat overheden hiervoor te weinig aandacht hebben en dat dit kan leiden tot risico’s. De politie kampt eveneens met een tekort aan capaciteit en zal niet kunnen bijspringen.
De beveiligingsbedrijven hebben de afgelopen anderhalf jaar flinke klappen gehad, maar gaan er vanuit dat de situatie van voor de coronamaatregelen snel weer terugkomt, nu evenementen weer zijn toegestaan en de horeca weer is opengegaan. Daarmee keren ook de problemen terug die de afgelopen anderhalf jaar niet aan de oppervlakte zichtbaar waren. Volgens de beveiligingsbedrijven zijn veel vaste en tijdelijke medewerkers inmiddels overgestapt naar ander werk en is te betwijfelen of zij willen terugkeren. Het is volgens hen niet vanzelfsprekend dat de benodigde capaciteit opnieuw geworven kan worden. Zoiets kost tijd en niet alle geïnteresseerde werkzoekenden zijn geschikt voor een (bij)baan als evenementen- en horecabeveiliger. De krapte in de evenementen- en horecabeveiliging geldt overigens voor de gehele branche, zoals onder andere ook voor technische beveiliging, waar een groot tekort bestaat aan monteurs van elektronische en mechanische beveiligingssystemen.
Het oplossen van het tekort aan arbeidskrachten vraagt om een brede samenwerking tussen uiteenlopende partijen, van werkgevers tot opdrachtgevers. Uiteraard zal de branche voldoende aantrekkelijk moeten zijn voor (nieuwe) medewerkers. Dat staat of valt niet alleen met het geboden salaris. De branche zal ook voldoende toekomstperspectief moeten bieden om aantrekkelijk te blijven op de lange termijn.
BEVEILIGING editie oktober 2021