Het is twee voor twaalf voor de zo’n honderdduizend aansluitingen op particuliere alarmcentrales (PAC’s) in Nederland die nog werken op basis van analoge verbindingen voor alarmtransmissie. Tele2 stopt de ISDN30 service per 1 oktober 2021 definitief; KPN noemt 1 april 2022 als einddatum. Vanaf die data hebben de betreffende aansluitingen geen doormelding meer naar de PAC’s. Dat betekent dat een inbraak(poging) in een gebouw wel wordt gedetecteerd, maar dat het alarmsignaal niet wordt doorgegeven aan de PAC. Derhalve zal ook geen verificatie en opvolging plaatsvinden.
De tijd dringt voor het vervangen van inbraakalarmsystemen met analoge transmissie door toekomstbestendige alternatieven, zoals betrouwbare en gecertificeerde Alarm over IP-oplossingen die al geruime tijd op de markt zijn. Brancheorganisaties, fabrikanten en PAC’s wijzen beveiligingsinstallateurs op de zorgplicht naar eindgebruikers toe. Klanten dienen te worden geïnformeerd over alternatieven voor alarmcommunicatie. Een goed moment om het complete beveiligingssysteem onder de loep te nemen.
Dat geldt zeker voor klanten zoals winkeliers die beschikken over een overvalknop waarmee een ‘stil’ alarm kan worden afgegeven. Per 1 juli 2021 is het Protocol overvalalarm veranderd. Van de overvalmeldingen is 99 procent nodeloos, bijvoorbeeld doordat een winkelmedewerker per ongeluk het alarm activeert. Dat blijkt achteraf, na inzet van de politie. Om dit te voorkomen, worden meldingen die afkomstig zijn van een overvalknop voortaan eerst geverifieerd door een PAC of videotoezichtcentrale. Nadat is vastgesteld dat het een daadwerkelijke overval betreft, wordt contact gelegd met de meldkamer van de politie. Geverifieerde meldingen worden met de hoogste prioriteit opgevolgd. Beveiligingsinstallateurs moeten klanten wijzen op de risico’s die ontstaan wanneer er geen verificatie van een overvalalarm (meer) mogelijk of wenselijk is.
Ook moeten afspraken worden vastgelegd en gecommuniceerd met de PAC. Eindgebruikers kunnen kiezen voor onder andere video- of audioverificatie. Technisch gezien wordt dat vaak al ondersteund door bestaande videobewakingssystemen. Met live videobeelden kan worden aangetoond dat er daadwerkelijk een overval gaande is in de winkel. Bij het indrukken van de alarmknop worden de camerabeelden automatisch doorgezet naar de PAC of videotoezichtcentrale en is (tweeweg)audiocommunicatie mogelijk. Voor eindgebruikers kan dat een investering betekenen, maar hoe dan ook dienen installateurs hen te wijzen op de veranderde situatie in analoge alarmtransmissie en bij overvalalarmen.
BEVEILIGING editie mei 2021