Slimme lichtmasten die zijn voorzien van bewakingscamera’s en bewegingsdetectoren, beschikken over luidsprekers, een noodknop en intercom voor tweerichtingscommunicatie met een meldkamer, een informatiepaneel en luchtkwaliteitscontrole en waar elektrische auto’s kunnen worden opgeladen. Het is een voorbeeld van integratie van cameratoezicht binnen smart city-toepassingen. Axis Communications blijft samen met partners werken aan innovatieve en duurzame oplossingen die bijdragen aan de veiligheid, zegt Regional Director Middle Europe Philippe Kubbinga.

Je bent zeven maanden geleden begonnen als Regional Director Middle Europe bij Axis. Hoe kijk je terug op deze eerste maanden, midden in de coronacrisis?

“Tijdens de coronacrisis werken we zoveel mogelijk thuis. Ik ben verantwoordelijk voor de Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Liechtenstein en momenteel onderhouden we vooral online contact met elkaar. Het vorig jaar geopende nieuwe hoofdkantoor van Axis in Zweden heb ik nog niet kunnen bezoeken. Onlangs heb ik wel een eerste persoonlijke bezoek kunnen brengen aan een partner in Nederland. Ik ben niet nieuw bij Axis. De afgelopen zes jaar heb ik vanuit ons kantoor in Dubai leiding gegeven aan onze activiteiten in het Midden-Oosten en Afrika. Ik ben goed bekend met de beveiligingsbranche en de behoeften in deze markt en ken het proces waarbij beveiligingssystemen steeds meer worden geïntegreerd in totaaloplossingen. Mijn eerdere ervaring in de telecomsector, bij Sony Ericsson, Nokia en later Microsoft, komt daarbij goed van pas.”

De coronacrisis heeft wereldwijd impact op productieprocessen en logistieke ketens. Hoe gaat Axis hiermee om?

“Distributeurs en partners weten dat de levertijden voor sommige producten langer kunnen zijn. Als fabrikant zijn we afhankelijk van uiteenlopende leveranciers, maar afgelopen jaar hebben we onze productiecapaciteit kunnen garanderen en vertragingen in de praktijk kunnen minimaliseren. Met de ARTPEC-7 leveren we onze eigen chips. Deze maken nieuwe toepassingen en functies mogelijk zoals een verbeterde beeldweergave en beveiligingsfuncties, krachtige compressie en indrukwekkende analytics ‘on the edge’, dus direct in de camera’s. Omdat de chips volledig door Axis zelf zijn ontwikkeld, bieden deze een extra laag controle en zekerheid, cruciaal voor effectieve cybersecurity. Enkele jaren geleden was er wereldwijd eveneens een tekort aan chips. Destijds hebben we ons logistieke systeem aangepast om in de toekomst beter voorbereid te zijn op soortgelijke uitdagingen.”

Kunnen partners van Axis tijdens de crisis rekenen op dezelfde mate van ondersteuning?

“Ja, het Experience Center in Capelle aan den IJssel is nog gesloten voor bezoekers, maar we bieden met de Axis Academy wel een uitgebreid programma met online trainingen en webinars over tal van onderwerpen. Axis heeft wereldwijd een ecosysteem met partners opgebouwd in 179 landen. We richten ons op onder andere systeem integrators, resellers, software- en technologieleveranciers, technische consultants en eindgebruikers in marktsegmenten zoals de retailsector, transport en logistiek, kritieke infrastructuur zoals energieleveranciers en smart & safe cities. Partners spelen een grote rol bij de ontwikkeling van producten en oplossingen. Hun feedback wordt voortdurend teruggekoppeld met de verschillende R&D teams, zodat we nog beter kunnen inspelen op de eisen die aan oplossingen worden gesteld. Op 14 en 15 juni vindt de tweede editie plaats van ons virtuele evenement Axis Inspire, dat is gericht op partners, distributeurs en eindgebruikers. Het thema is dit jaar de toekomst van beveiligingstechnologie. Wat heeft de toekomst in petto als het gaat om nieuwe technologieën? Welke ontwikkelingen zijn al in volle gang, welke trends kunnen we nog verwachten en welke kansen biedt dit voor eindgebruikers? Bezoekers kunnen online interactief deelnemen aan discussies en vragen stellen. Een van de gastsprekers is Geertrui Mieke de Ketelaere, Program Director AI bij IMEC in Leuven, één van de grootste onderzoekscentra voor nanotechnologie en micro-elektronica in Europa. Daar is zij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de AI-strategie en de uitrol ervan. Tijdens Axis Inspire presenteren meerdere partners oplossingen en producten op een virtuele beursvloer.”

Welke trends en ontwikkelingen springen momenteel het meest in het oog?

“We zien een duidelijke toename van toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in beveiligingssystemen. Camera’s die beschikken over ingebouwde intelligentie kunnen betrouwbaar onderscheid maken tussen personen en voertuigen en onterechte alarmen voorkomen. Ook neemt de rol van audio in videobewaking toe. Daarmee is het bijvoorbeeld mogelijk om gedetecteerde indringers op een bedrijventerrein live toe te spreken vanuit een meldkamer. Audio heeft toegevoegde waarde, maar blijft voor installateurs soms nog een onbekend terrein. Als fabrikant willen we daarom de mogelijkheden laten zien en bieden we trainingen aan die eraan bijdragen dat installateurs zich op hun gemak voelen met nieuwe technologie. We merken ook een groeiende vraag naar thermische, multisensor en explosiebestendige camera’s. Die laatste categorie zijn in het MiddenOosten al langer een vereiste voor de beveiliging van onder meer olieraffinaderijen. Axis heeft onlangs de nieuwe dochteronderneming Axis Ex AB opgericht, waarmee we het volledige proces van tekentafel tot levering en van service tot ondersteuning van explosiebestendige camera’s in eigen handen nemen en niet langer gebonden zijn aan een externe producent. Onze explosiebestendige apparaten voldoen aan de internationale normen ATEX, IECEx, METLabs en andere wereldwijde certificeringen. Doordat Axis Ex AB voldoet aan de normen ISO 9001 en ISO 80079-34 zijn de producten gecertificeerd om overal ter wereld te worden gebruikt, in tegenstelling tot enkele andere explosieveilige apparaten, die alleen gecertificeerd zijn voor gebruik in bepaalde regio’s. De eerste volledig door Axis zelf ontwikkelde explosiebestendige cameramodellen zijn deze zomer verkrijgbaar en hebben een garantie van vijf jaar, een ongewoon lange garantietermijn op de markt van explosieveilige camera’s.”

Beveiligingssystemen worden vaker geïntegreerd met andere IoT- en gebouwbeheersystemen binnen ‘slimme’ oplossingen. Welke voorbeelden zijn hiervan in de praktijk?

“Een innovatieve oplossing voor smart & safe cities is de Observer van onze partner Sustainder. Dit is een module met geïntegreerde buitencamera’s, voorzien van rekenkracht voor videoanalyse en AI, die te monteren is op ‘slimme’ verlichtingsarmaturen. De eerste exemplaren zijn onlangs geplaatst in Woensdrecht als resultaat van een samenwerking tussen Sustainder, ViNotion en Axis. De Observer is voorzien van modulaire camera’s uit de Axis F-serie. Er is momenteel vanuit verschillende Nederlandse gemeentes interesse voor deze slimme verlichtingsarmaturen en ook lichtmasten, die kunnen bijdragen aan sociale veiligheid, maar ook aan bijvoorbeeld milieutoezicht of parkeerbeheer. In de slimme lichtmasten kunnen verschillende systemen worden geïntegreerd. Denk aan bewakingscamera’s, luidsprekers, noodknoppen en intercoms en bewegingsmelders, maar ook een informatiepaneel, luchtkwaliteitscontrole en zelfs een oplaadpunt voor elektrische auto’s. Slimme verlichting is een ideaal startpunt voor veel smart city-projecten. Door een netwerk van verbonden sensoren op elke straathoek of doorgaande weg beschikken steden over een platform waarop ze ook andere IoTapparaten kunnen aansluiten, waaronder camera’s. Deze camera’s kunnen worden gebruikt voor traditionele bewakingsdoeleinden en om mobiliteitsgegevens te verzamelen, maar ook om andere apparaten te ondersteunen, zoals het beheren van de lichtintensiteit, geluidsniveaus en analyseren van de luchtkwaliteit of controle van betalingen voor het opladen van auto’s. De videostreams kunnen lokaal worden opgeslagen of verzonden via een draadloze 4G of WiFi verbinding.”

Cybersecurity en awareness blijven belangrijke aandachtspunten. Hoe helpt Axis installateurs en eindgebruikers bij het beveiligen van apparaten en netwerken?

“Als fabrikant doen we er alles aan om zo veilig mogelijke producten te ontwikkelen, maar ook installateurs en eindgebruikers spelen een grote rol bij cybersecurity. Zo dienen er geen standaard wachtwoorden te worden ingesteld, moeten netwerken worden gescand op afwijkend gedrag en updates worden geïnstalleerd. Om installateurs en eindgebruikers hierbij te helpen, hebben we een Hardening Guide samengesteld waarin maatregelen zijn omschreven om apparaten en netwerken zo optimaal mogelijk te beveiligen. We wijzen continu op potentiële risico’s en delen informatie over bekende kwetsbaarheden. Axis is onlangs binnen het Common Vulnerability and Exposures-programma (CVE) benoemd als ‘Numbering Authority’ (CNA) voor Axis-producten. Bij dit globale programma zijn 127 officiële partners aangesloten, waaronder grote spelers als Apple, Dell, Facebook en Microsoft. Als fabrikant zijn we bevoegd om CVE-identificaties toe te wijzen aan en te publiceren voor kwetsbaarheden in onze producten en firmware. Informatie over bekende kwetsbaarheden wordt gepubliceerd via notificatiediensten, opdat partners snel maatregelen kunnen implementeren. Cybercriminelen misbruiken kwetsbaarheden om toegang te krijgen tot netwerken. Dankzij de CNA-benoeming kunnen we klanten beter ondersteunen bij het veilig houden van gegevens, processen transparanter maken en het vertrouwen verhogen.”

Axis onderscheidt zich als fabrikant met een sterke focus op duurzaamheid. Hoe dragen jullie bij aan een circulaire economie?

“Duurzaamheid is bij Axis altijd een belangrijk thema geweest. Zweden is op dit gebied al lange tijd een voorloper. Wereldwijd is een overgang te zien van een traditioneel lineair bedrijfsmodel naar een circulaire aanpak die is gericht op hergebruik en recycling van materialen. Door een slim ontwerp en onderhoud willen we de levensduur van producten verlengen. Aan het eind van de levensduur moeten onderdelen en materialen recyclebaar zijn. Dat is ook de reden dat we bepaalde materialen niet meer gebruiken. Van de camera’s die in 2020 op de markt kwamen is 34 procent vrij van CFR’s (chloorhoudende vlamvertragers) en BFR’s (broomhoudende vlamvertragers). Ook zijn de meeste producten PVC-vrij. In plaats van deze materialen is gekozen voor alternatieven die op de lange termijn minder schadelijk zijn voor het milieu, zonder concessies te doen aan de kwaliteit en functionaliteit van producten. Omdat we ervan overtuigd zijn dat onze producten lang meegaan hebben we de standaard garantieperiode verlengd van drie tot vijf jaar.”

BEVEILIGING editie april 2021